Boken Tynningö i våra hjärtan

Boksläppet lördag den 17 juni 2017

Tynningö i våra hjärtan - Leif B Magnusson
Leif B Magnusson berättar: ”Det var kö på Bygdegården redan vid två-tiden. Kaffe bryggdes för fulla muggar i köket av mina barn och barnbarn, min svärson Jörgen hade bakat 100 bullar, saft och te fanns, liksom havre-flarn. Så öppnades dörrarna och ett 70-tal personer strömmade in i stora salen. Kaffe och bullar började serveras av döttrarna Helena och Veronika till de mest törstande. Jakob och Niklas skötte disk, musik och stolar mm. Mest törstande var man kanske efter boken, hur skulle det kännas att ha den i handen? 400 sidor!”
”Jag steg fram på scenen med en kudde under armen och ett exemplar av boken i den andra – och lät kudden falla till golvet.
– Får jag be om största möjliga tystnad!
Jag lyfte upp boken i luften, höll den stilla i 10 sekunder, släppte därefter boken ner på kudden.
– Detta är boksläppet av ”Tynningö i våra hjärtan”!
Läste följande nyskrivna dikt som uppenbarade sig (jo, det är sant!) för mig på morgonen den 13 juni 2017:
Boken, skrivaren och läsaren
Skrivaren har en upplevelse
liksom läsaren
och i boken möts de
Det är första gången de ses
De märker att upplevelserna
känner igen varandra
Men inte helt
Skillnader finns
Det uppstår undran
Det känns lite spännande
Men ibland också ifrågasättande
Var det så här det var, eller?
Det visste jag inte
Så kände jag det inte
Men det här var berikande
att få uppleva det så här
Märkligt, det visste jag inte
Jag känner att jag väntar
på ett nytt möte
Det är som en kärlek
som rest långt bort,
men som finns där någonstans
Jag, Leif, fortsatte att berätta hur boken kommit till:
”För 22 år sedan kom jag till Tynningö i husbåt, det kan ni läsa om i boken. Jag blev genast intresserad även av det inre livet på Tynningö. Lärde känna en del människor på ön, gick på föreningsmöten, tog del av dramatik och konflikter, började samla på papper i pärmar. I detta kollegieblock från 2010 skissade jag
på en bok om Tynningö, hur skulle den kunna se ut? Skrev samtidigt på datorn dagboksblad om händelser som loppis och midsommarfirande. Funderade intensivt på hur Gösta Cronvalls bok från 1980 skulle kunna få en fortsättning. Men jag hade andra projekt på gång – skrev två spänningsromaner under denna tid, som kom ut 2011 resp. 2013, påbörjade en tredje roman, men stoppade efter halva boken. Nu eller aldrig måste

Tynningöboken komma till! tänkte jag. Tiden är ju ändå inte oändlig, även om man ibland tycker så.

Jag började intervjua personer redan 2011, allt fler 2015, 2016 och fram till en månad före manusstopp. Det var spännande. Starten för slutförande av boken skedde för ganska precis ett år sedan. Jag föresatte mig att skriva varje dag på hel- eller halvtid. Så skedde. En dag för tre år sedan mötte jag en dam på väg från

handelsboden, vi växlade några ord, och plötsligt var vi inne i ett samtal om Tynningö och dess historia. Det var Inga-Maria Hällgren, som är här idag. Hon berättade för mig att hennes man Paavo hade skrivit om deras sommarhus Rom och Sofieros historia. Det fanns som manuskript sedan 2006. Paavo hade avlidit 2013. Jag kunde få titta på Paavos dokument. Det kom med post efter några veckor. Får jag ta in det som en inlaga i boken? frågade jag. Svaret var ja, direkt.

I samma veva var jag på sommarloppis på Marsviksängen för att sälja mina tidigare romaner. Träffade på några personer och började prata om Gösta Cronvalls bok Östra Tynningö, som var slutsåld sedan många år till-baka. Det visade sig att dessa personer var släktingar till Gösta Cronvall! Jag förde då fram tanken att ge ut en Tynningöbok med ev. dennes bok in-gående i denna. Hur skulle de ställa sig till denna idé? Den föll genast i god jord, och jag antecknade deras namn och telefonnummer i min anteckningsbok. En karta över en ö är nog ett måste. En tidigare karta som framställts av Lars Bennbäck och getts ut av TGEF var slutsåld och ingen ny planerades. Jag ringde upp Lars Bennbäck. Han gav sitt medgivande på stående fot. Sista exemplaret av kartan reparerades och re-producerades som lös bilaga i boken. Lars kunde tyvärr inte komma personligen till boksläppet.

Tre av mina vänner åtog sig att granska boken i manuskript. Två av dem är här, Göran Åkerlund, Tynningöbo sedan 1981, samt en scoutkamrat från Västergötland, Jan Bergh. Med deras stöd och värdefulla synpunkter på bokens upplägg och utformning kom jag igenom svårigheterna.” Båda kom fram, mottog en bok och gjorde ett kort inlägg. Leif bad Hans Langenstedt komma fram och ta emot en bok för hans Tynningöhistoria på nätet, ett grundläggande arbete med många gamla bilder, som kanske kunde bli en bilderbok? Hans berättade kort om sitt mångåriga arbete med denna nätbaserade dokumentation. Leif berättade vidare att han varit i kontakt med Ann Katrin Pihl At-mer, vars doktorsavhandling Sommarnöjet i skärgården varit en veritabel uppslagsbok om Tynningö. Hon gav sitt tillstånd per telefon till Italien att använda hennes bilder.

Efter detta anförande blev det signering av ett trettiotal böcker efter köp, som sköttes av barnbarnet Tobias via kortläsare och av dotter Katarina med egen dotter Astrid. Och flera var i farten med praktiska göromål. Det blev en hektisk men rolig bokfest!
Köp och läs denna unika bok, ge gärna bort den till nära och kära som present eller julklapp
Leif B Magnusson har också gett ut spänningsromanerna: Attack på nämndemän (2011) och Hovrätten brinner (2015), vardera på ca 300 sidor, från ett annorlunda rättsperspektiv, med anknytningar till Stockholms tingsrätt, Svea hovrätt, tingsrätterna på Gotland och i Dalarna. Högsta domstolen granskas inifrån liksom Advokatsamfundet och Migrationsdomstolen i Stockholm.

Med information i rättsliga frågor. Erbjuds för 100 kr/ex. Båda för 150 kr. Dessutom finns Kurt Runström, Tynningö Säteri (2000), 141 sidor A4, med äldre kartor i färg. 100 kr. + Allan Klingström, Insjöarna på Tynningö (2013), 104 sid. Rikligt med färgbilder. 125 kr.
Taggar:
One comment on “Boken Tynningö i våra hjärtan
 1. Leif B Magnusson skriver:

  Hej skulle vilja ha in bif. text men med bilder i originalet:
  Med vänlig hälsning Leif Magnusson 0706005151

  ”Visor och minnen” Bygdegården, Tynningö
  Lördag den 9 sept. kl. 16.00
  Hjalmar Leissner, gitarr, sång
  Leif B Magnusson,
  berättare

  Hjalmar Leissner, gitarrist, sångare och låtskrivare, bor på båten Tampa i Södra Hammarbyhamnen, Stockholm. Son till Git Magnusson, som drev Mosebacke Etablissement på Söder i Stockholm i 29 år fram till 2000 och bodde på husbåt vid Malmqvists varv i Hemviken i flera år och hade flera framträdanden på Puben på Tynningö för 20 år sedan (se boken).
  Leif B Magnusson, boende på Tynningö sedan 12 år, författare till ”Tynningö i våra hjärtan” som släpptes den 17 juni 2017 – nu utsåld – men nu kommer i nytryck. Berättar minnen från Tynningö och om boken. Leif är bror till Git Magnusson, som gick bort 2002.
  Publiken är också välkommen att berätta något Tynningöminne mellan låtarna.
  Servering. Vi bjuder på kaffe och bulle. Ta gärna med picnic. På verandan vid gott väder.
  BOKEN ”Tynningö i våra hjärtan” finns till boksläppspris 195 kr. Rabatt på flera böcker. Swish, kort eller kontanter. Dedikation.
  Entrén 100 kr till PG 45 98 16-5 eller via Swish till 0706005151 senast 6 sept. Barn fritt. Ange namn och ”9 sept.”
  Vidare information gm Leif Magnusson, 070-6005151, eller leifmgn@gmail.com
  Välkommen till sensommarens ö med grovsopröjning och nostalgi!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*