I kalendern hittar ni alla våra evenemang.
Mejla till webbmaster@tynningo.se för era evenemang.

För bokning av bygdegården kontakta:

Inger Persson -

birri@telia.com

För uppdatering av information mm kontaktar föreningarna
Bengt Lidforss på
webbmaster@tynningo.se

Tynningö


Historia

Vid stenålderns slut, för cirka 3 500 år sedan, stack ett antal kobbar upp bland dyningarna till vad som skulle bli dagens Tynningö. Namnet Tynningö kan ha uppstått redan på vikingatiden. Platsen benämndes Thyninge första gången 1322 i en köpehandling som bevittnades av en Karl från Thyninge. Senare fick Stockholms borgare ön som tack för att en stadsport öppnades för Engelbrekt 1436, så att han kunde "ta" Stockholm från danskarna.

Gåvan bekräftades av Gustav Vasa år 1529 som likafullt gav bort ön till Jöns på Tinningha 1545. Gustav Vasa återtog ön 1551 varefter ön blev kungsladugård under en kort tid. Erik XIV införde begreppet säteri och 1560 fick Jakob Bagge Tynningö. Han var amiral och slog en dansk flotta vid Bornholm. Under 1600- och 1700-talet skiftade ön ägare flera gånger. En flygel av Tynningö säterigård finns kvar från tidigt 1700-tal. 1744 fungerade Mårten Kling som öns befattningsman. Hans namn lever vidare i namnet "Klingens Kärr" (hållplats 7), vilket han lät utdika.

På 1800-talet styckades ön i mindre bondejordbruk. Betesmarken utökades. Då var tillgången på rinnande vatten som störst. På våren sänkte bönderna nivån på den insjö som låg vid nuvarande betesängar (vid slalombacken) genom att låta vattnet forsa ut i Saltsjön vid Åkershov. Strömmarna drev kvarnstenarna. Dessa ligger ännu kvar och området kallas för Kvarntäppan. Ett brett och långt dike grävdes också så att vatten kunde rinna ut i insjön Stora Maren. Ny och bördig åkermark kunde därefter brukas. Den djupa och breda utdikningen finns kvar på flera ställen. Det pågick jordbruksverksamhet på ön till 1980-talet.[6]

I början av 1900-talet styckades delar av Tynningö i mindre tomter. Fastigheterna såldes till sommargäster som tog sig till Tynningö med ångbåt. Under 1920- och 30-talen besökte många barn och ungdomar Tynningö varje sommar på Dagens Nyheters "dag-kollo" vid Snickarbacken och Sunnerdalska stiftelsen som ägde hus vid Norra Tynningö brygga.
LÄS MER-->>

Turistinformation


Boende?

Tynningö har idag inget hotell/pensionat eller camping.
För boende på ön så ber vi er kolla inblocket.seellerAirBn´bifall någon hyr ut ett hus, alternativt hittar ni boende i Vaxholmeller på Värmdö.


Turistinformation

Tynningö är den nära skärgårdsön!. Den ligger ett stenkast från Vaxholm. Tynningö har varit välkänt sedan lång tid tillbaka. Det påstås att Drottning Kristina lät uppföra ett jaktslott här redan på 1600-talet. Av det finns nu bara grunden kvar. På 1860-talet började Stockholmare intressera sig för ön och då byggdes flera sommarvillor här som fortfarande ståtar med sin prakt.


Tynningö har vacker natur, cykel- och promenadvänliga vägar och några utmärkta leder att vandra. Det finns trevliga utflyktsmål såsom t.ex. Tynningö Klack – Tynningös högsta punkt med vid utsikt över skärgården. I insjön Myrholmsmaren finns en allmän badplats som uppskattas mycket under fina sommardagar. Många barn har tagit sina första simtag där på Tynningö simskola.


Sedan 2022 finns en dygnet-runt-öppen livsmedelsbutik med ett brettsortiment av livsmedel och en del andra varor.


De största föreningarna på Tynningö som i stort sett berör alla på något vis som bor eller äger fastighet på Tynningö träffas regelbundet för att diskutera och agera i sammanhang som värnar omnärmiljön och andra allmängiltiga frågor till gagn förinvånarna.

Till Tynningö kan man åka med Waxholmsbåt från Vaxholm på ca 10 minuter eller från Strömkajen på ca 1 timme. Buss 670 trafikerar Tekniska Högskolan till Vaxholm. Det går en allmän bilfärjamellan Östra Tynningö och Norra Lagnö (avgiftsfri). Det tar ca 7 minuter att åka. Bussar från Slussen trafikerar Norra Lagnö med ett byte på vägen. SL har en egen busslinje 689 som trafikerar Tynningö och passar de flesta Waxholmsbåtar som angör Tynningö.


LÄS MER-->>


Tynningö

134 92 TYNNINGÖ

TRBB Organisationsnr: 802439-1941

Bankgiro: 245-5871.

NTS - Adress och kontakt:

epostadress: nts.kassor@tynningo.se


Adress:

NTS

Bygdegårdsvägen 2

134 92 Tynningö